202004

Terwijl wij in Europa kreunen onder de maatregelen om het Corona virus te beheersen worden ook in Mali de eerste besmettingen vastgesteld.  De besmette mensen werden in quarantaine geplaatst in de hoop het virus zo de baas te blijven.  Social distancing maatregelen zijn van kracht maar zijn moeilijk uit te voeren in dichtbevolkte streken waar veel mensen op een beperkte ruimte wonen.  Het is te hopen dat een uitbraak zoals in Europa uitblijft, omdat dit catastrofale gevolgen kan hebben in een land met beperkte medische voorzieningen. Men stelt wel vast dat overal in alle winkels handwasbekkens en zeep geplaatst worden, en dat de mensen ervan gebruik maken; zie ook https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/hoe-houd-je-corona-buiten-afrika-test-de-europeanen/


Kinderen op school
Tuin Tougoumé
Op weg naar school
Leerling Tougoumé

Tougoumé en Danibombo

Nadat de scholen terug opgestart werden kon het bilan opgemaakt worden van het aantal leerlingen.  In beide scholen is er geen eerste leerjaar opgestart. In Danibombo wordt er lesgegeven aan een 60-tal leerlingen.  Er zijn 3 klassen met resp. een derde leerjaar, het 4de en 5de in één klaslokaal en een 6de leerjaar.

In Tougoumé komen er 120 kinderen naar school waar ze les krijgen van 4 vrijwilligers.   Buiten het eerste leerjaar zijn alle leerjaren actief.  Het 5de en 6de leerjaar zit samen in één klas.

 

De voorzitters van de CGS ( Comité de Gestion Scolaire) van beide scholen hebben aan de inspectie (DCAP) gevraagd om de scholen sneller terug te openen voor Pasen om zo de achterstand in te lopen die er ontstaan was door pas na nieuwjaar open te gaan.   De inspectie was aangenaam verrast door dit initiatief en kon hiermee akkoord onder volgende voorwaarden:

  • Verplichting van handen wassen voor en na de lessen
  • De beschikbaarheid water, zeep en hygiënische producten om de handen te wassen
  • Goed onderhoud van de waterpunten en toiletten
  • Strikte toepassing van de genomen maatregelen (Corona)
  • Geen les in de namiddag


De FVST wil graag zijn steentje bijdrage en zal het geld noodzakelijk voor de zeep en hygiënische producten overmaken aan de respectievelijke CGS  van beide scholen.  Op deze manier ondersteunen we de voortzetting van het onderwijs in veilige omstandigheden.

 

Het beheer van de tuin in Tougoumé werd overgenomen door de vrouwen van het dorp.  Zij maken gebruik van de infrastructuur om gewassen te planten en te onderhouden.  Als FVST zijn we blij met dit initiatief omdat dit aantoont dat het dorp belang hecht aan de verderzetting van dit project.  We hopen ook dat het engagement van de vrouwen ook bij een latere normalisering zal blijven duren.

Internaat

In ons internaat verblijven momenteel 30 meisjes die dagelijks de lessen volgen in hun resp. scholen.  Het zag er in oktober naar uit dat er keuzes gemaakt moest worden omdat we meer aanvragen hadden dan plekken.   Door de jihadistische dreiging en de onveiligheid op de weg naar Bandiagara vanuit het oosten heeft een groot deel van de meisjes afgehaakt.  Het internaat blijft wel het drukst bezette in Bandiagara.  We gaan ervan uit dat zodra de situatie zich normaliseert we in het internaat terug een volle bezetting krijgen.  Daarom proberen we dit jaar nog het geld bij elkaar te krijgen om de volgende reeks stapelbedden te kunnen bestellen. 

 

Nadat schooldirecteur Augustin een groot deel van onze “werkloze” computers bij het internaat heeft ondergebracht werden ook de zonnepanelen van Tougoumé op het dak van het internaat geïnstalleerd.  Dit zorgt voor voldoende elektriciteit om de computers op te laden.  Daarnaast is er nog voldoende stroom voor een router die werd aangeschaft om de meisjes toegang te geven tot het internet.  Dit zal hen helpen in hun toegang tot informatie over hun lessen.


Daarnaast zal de router ook gebruikt worden om te communiceren met het Noorden.   Onze contactpersoon, Augustin, gebruikte totnutoe een mobiele internetverbinding waarvan de kwaliteit niet geschikt bleek om te communiceren, en erg duur was per gesprek.  

 

f93191d1-b340-4818-87f1-eb27ba06b36f
Internaat - Zonnepanelen
Internaat - Wifi Connector
Internaat - Omvormer
Internaat - Batterij

Vooruitzicht

De toestand blijft onzeker in Mali.  De Jihadistische dreiging blijft dichtbij en het Corona virus steekt hier nu ook zijn kop op.  Toch blijven er hoopvolle signalen komen.  Onze scholen openen vroeger, de CGS is nog steeds geëngageerd en het internaat blijft goed draaien.  Een reden temeer voor de FVST om er blijven te voor gaan en te trachten voldoende fondsen te verwerven om o.a. de tweede lading stapelbedden te kunnen aanschaffen.

Copyright © All Rights Reserved