201910
201910-Internaat-5
201910-Internaat-4
201910-Internaat-3
201910-Internaat-2
201910-Internaat-1


Ondertussen zijn er 12 stapelbedden en een aantal matrassen aangekocht zodat de capaciteit van het internaat is gestegen van 34 tot 42.  Volgend jaar willen we weer extra stapelbedden aanschaffen om zo naar de maximale capaciteit van 50 meisjes te gaan.


De watervoorziening in het internaat blijft nog een heikel punt.  Nu wordt er door de “gardien” elke dag water gebracht in jerrycans.  Op het einde van het droge seizoen zijn er soms watertekorten. Het is behelpen maar we hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk meisjes de kans te geven om verder te studeren.  Een vaste watervoorziening zal pas kunnen als daar de financiële middelen voor zijn.  Er is een nieuwe commerciële boring in de wijk op 500m afstand van het internaat; we onderzoeken of en hoe we het internaat hierop kunnen aansluiten via eigen leidingen.


De vraag naar plaats in het internaat is trouwens exponentieel gestegen: er komt een wachtlijst.  Het internaat voor meisjes van de missiezusters in Bandiagara is onlangs gesloten wegens interne reorganisatie, waardoor er minder plaatsen voor de meisjes ter beschikking zijn.  Reden te meer voor ons om voor extra capaciteit te zorgen.  Internaat

De tweede schijf (25%) van het internaat wordt deze maand betaald.  Op deze manier is al de helft van de kost van het internaat afgelost.Nog twee schijven van 25% (2020 en 2021) en het internaat is volledig betaald.


Het volledige bedrag wordt door onze vereniging ter beschikking gesteld van onze lokale partner “Diangu Ire/Mieux vaut s’instruire”, onder de vorm van een renteloze lening op 30 jaar.  Het leningscontract vermeldt dat elk jaar dat Diangu Ire voldoet aan onze vereisten qua rapportage, transparante boekhouding en                      autonome en kostendekkend werking, de afbetaling van dat jaar omgezet wordt in een gift, zodat als alles goed gaat, Diangu Ire na 30 jaar 100% eigenaar wordt van het internaat (grond, gebouw en inhoud). Het moet een voorbeeld worden van

“self-sustained capacity  building”.

201910-3
201910-6
201910-5
201910-2
201910-1
201910-4

Tougoumé en Danibombo

In Tougoumé en in Danibombo gaan de scholen weer van start.  Ondanks latente dreiging van jihadistische aanvallen in de regio zullen gelukkig weer honderden kinderen onderwijs kunnen genieten in beide scholen.


In Danibombo is de hoop gevestigd dat er een derde leraar wordt toegewezen zodat de er drie voltijdse leraars zullen zijn voor de drie leerjaren (1ste, 3de en 6de).  In het eerste leerjaar worden terug een 30tal kinderen uit Danibombo gerekruteerd.  Ondertussen zijn ook de toiletten in Danibombo klaar voor het nieuwe schooljaar.  Dat zal voor een forse verbetering van de hygiëne zorgen.


Vorig schooljaar was er ook een 6de leerjaar in Danibombo en uit deze klas zullen 15 leerlingen het lager middelbaar onderwijs aanvatten in onze school van het nabijgelegen Tougoumé ( ca 11 km).  Weer een bewijs dat kleinschalige projecten zoals de onze het verschil echt kunnen maken.   Niet enkel hebben deze kinderen uit Danibombol leren lezen en schrijven maar hebben ze nu ook de mogelijkheid om verder te studeren.


In Tougoumé zullen ook dit jaar weer 50 kinderen voor het eerste leerjaar gerekruteerd worden.  De school draait op volle toeren en alle leerjaren zitten stilaan vol.  Vorig jaar voltooiden 26 kinderen (14 jongens en 12 meisjes) het 6de leerjaar. In deze tweede cyclus waren er 7 die het 3de middelbaar voltooiden.  Dit laat hen toe om verder te studeren in een grote stad.  


Fantastisch nieuws heeft ons bereikt.  Voor de eerste keer heeft een leerfling uit Tougoumé zijn "baccalauréat" gehaald (hoger middelbaar afgerond).  We hebben een aardige weg afeglegd toen we 10 jaar geleden met dit project startten.


                                                                                                   

Copyright © All Rights Reserved