201904

Toiletten in Danibombo klaar


Na de ingebruikname van de klassen, die we de afgelopen 3 jaren gebouwd hebben, was het sanitair gedeelte een zwakke schakel om een goed werkende school uit te bouwen. Kinderen deden hun behoefte rond de school wat de hygiëne niet ten goede kwam.  Nu de nieuwe toiletten bijna klaar zijn zal dit dus verleden tijd zijn en dan kunnen de kinderen gebruik maken van de sanitaire infrastructuur.


Met 3 klassen (2 in gebruik) en de toiletten staat het fundament er om in Danibombo een volwaardig onderwijs in te richten.  Het is afwachten of in de volgende jaren de extra leraar geleverd zal worden zodat alle drie de klassen in gebruik kunnen genomen worden. Pas als de 6 leerjaren (2 per klas) permanent kunnen aangeboden worden, kan er gedacht worden aan een uitbreiding met een 4de klaslokaal.Het budget voor de bouw van de toiletten kwam tot stand dankzij uw stortingen en de steun van Hidroplus, het waterfonds van Pidpa.

 

Toilet1
Toilet2
Toilet3
Toilet4

Internaat in Bandiagara aangekocht

Toen we 9 jaar gelden startten met ons schoolproject in Tougoumé konden we ons niet voorstellen, zelfs niet in onze stoutste dromen, wat we tot vandaag de dag zouden realiseren.   In totaal bieden we aan meer dan 400 kinderen de kans om naar school te gaan, en om te leren lezen en schrijven. Dat was in 2010 ons uitgangspunt.

 

En nu willen we verder gaan en onze droom uitbreiden: een aantal meisjes uit de omstreken de kans geven om in aansluiting van hun lager middelbaar in hun eigen streek, ook hoger middelbaar onderwijs te volgen in de provinciale hoofdstad Bandiagara.

Het internaat voor meisjes is het meest recente waar we sinds 3 jaar mee bezig zijn. 

34 meisjes krijgen nu de kans om verder te studeren.  Een kans die ze met beide handen grijpen, dit bewijst het hoge slaagpercentage. De achilleshiel van dit laatste project bleef de gegarandeerde beschikbaarheid van het internaatgebouw (verleden jaar moesten we al verhuizen, en het probleem stelde zich dit jaar opnieuw).

 

Na lang cijferen, wikken en wegen heeft de FVST de knoop doorgehakt om samen met de lokale organisatie Diangu Ire- ‘Mieux vaut s'instruire’ (een vzw opgericht door leraars ter promotie van meisjesonderwijs) het huidige gebouw aan te kopen. Voorwaar een grote investering die we op 3 jaar tijd kunnen aflossen zonder de continuïteit van de andere projecten in gevaar te brengen.

 

Met de aanschaf van het gebouw is de toekomst van dit project veiliggesteld.  Echter, om het internaat verder te kunnen uitbouwen tot een efficiënt geheel, hebben we stapelbedden, schrijftafels en de aanleg van een watervoorziening nodig. Dan kan de capaciteit voor een 50-tal meisjes maximaal benut worden.  We zoeken hier nu de nodige financiering voor.

 

De meisjes van het internaat dromen zelf ook: “Wij wensen dat nog meer “kleine zussen” de mogelijkheid krijgen om verder te studeren.  Wij willen rolmodellen worden voor de jonge generatie en hopen dat ze dezelfde kansen krijgen als die wij nu hebben.  Dit internaat is voor ons de enige plek waar die mogelijkheid wordt gegeven”.

Copyright © All Rights Reserved