201711

Het schooljaar van start

Het schooljaar is de afgelopen maand ook in Mali weer van start gegaan.   Het jaarlijkse rekruteren van leerlingen is nog steeds aan de gang.  In Tougoumé zijn er 52 nieuwe leerlingen waarvan er al 29 naar school komen.  In Danibombo zijn er al 20 leerlingen en men verwacht er een 40-tal.


De beloofde extra leraar is nog niet aanwezig in Danibombo.  Hij wordt normaal gezien in het najaar aangesteld.  Intussen neemt de huidige leraar/directeur de algemene lesgeving voor alle klassen waar: het gebrek aan een extra leraar vanaf het begin van het schooljaar zal impact hebben op de kwaliteit van het onderwijs. 

In Tougoumé zijn alle leraars er nog en kunnen we op volle kracht verder.


Vorig jaar waren er 5 afgestudeerden  uit het 9e jaar, die nu allemaal in Bandiagara verder studeren. Eén meisje zit tevens in het internaat dat door onze vereniging ondersteund wordt.De oogst mislukt

In het afgelopen regenseizoen is er dramatisch weinig regen gevallen.  Hierdoor zijn de oogsten mislukt en dreigt er overal hongersnood.   “Les Amis de Tougoumé”, een Franse  organisatie uit Rennes,  die de school in 1995 heeft gebouwd ,heeft toegezegd om voedselhulp te bieden aan het dorp. Er zal gierst en/of rijst geleverd worden in samenspraak met de dorpsraad.


Jihadisten

De laatste tijd duiken er regelmatig jihadisten op, die dorpen gelegen aan de grote weg ,sommeren  om de scholen te sluiten.  Resultaat is dat leraars uit angst het dorp verlaten  ( ze worden niet door de overheid beschermd) en de scholen noodgedwongen gesloten moeten worden.  Gelukkig hebben we in Tougoumé en Danibombo hier nog geen berichtgeving over gekregen.  Samen met onze contactpersoon, Augustin, werken we hard verder om ervoor te zorgen dat onze projecten doorgang blijven vinden.


                           Onderwijs is en blijft de hoeksteen om uit de armoede te geraken.


Copyright © All Rights Reserved