201612

Het schooljaar terug gestart

Er zijn 20 kinderen in het eerste leerjaar ingeschreven.  Toch zullen deze nieuwe niet in een kleine klas zitten.  34 leerlingen zullen het jaar moeten overdoen.  In totaal zullen er meer dan 50 kinderen in het eerste jaar zitten.

We hebben één leraar minder toegewezen gekregen waardoor het 5de leerjaar zonder zit.  Nu krijgen het 5de en het 6de leerjaar samen les.  Geen optimale situatie maar het gebrek aan leraars is een gekend probleem in Mali en ook de school in Tougoumé ontsnapt er niet aan.


Tuin

De uien velden zijn ingepland en groeien gestaag.  Ook de bananenbomen geven veel vruchten.  We hopen dat ook de andere gewassen dit voorbeeld zullen volgen.


De eerste leerlingen verlaten de “Ecole complete”

Het afgelopen jaar hebben 4 leerlingen hun 9de leerjaar afgemaakt sinds we gestart zijn met de lagere middelbare cyclus.  Alle leerlingen gaan naar het Lycée in Bandiagara waar ze hun middelbaar verder kunnen afmaken.  Ze logeren dan bij familie in de buurt.  Eén leerling, een Peul, wilde graag verder studeren maar had niet die mogelijkheid.  De Peul zijn een nomaden volk dat rondtrekt met hun vee.  Ze blijven nooit lang op één plek.  Om de jongen toch de mogelijkheid te geven om zijn  droom waar te maken (hij wil leraar worden) zal de FVST bijdragen in het dagelijks onderhoud voor eten en logies(160 euro/jaar).  We hopen dat hij zijn droom kan waarmaken en dat hij een rolmodel kan worden voor de kinderen van Tougoumé.


Werken op het schoolterrein

Met de start van het nieuwe schooljaar zijn de nieuwe en gerestaureerde toiletten in gebruik genomen. Een bittere noodzaak gezien de exponentiele groei in het aantal leerlingen op de school.

De laatste twee vertrekken voor de leraars zijn afgewerkt.  Nu beschikt de  school over onderkomens op het schoolterrein waar alle leraars in kunnen verblijven.

In het regenseizoen hadden we te maken met een hagelbui die een aantal zonnepanelen beschadigde en een blikseminslag die de omvormer van de panelen   

          Klik op de foto's om te vergroten              beschadigde.  Hierdoor was de installatie buiten gebruik.  Drie nieuwe zonnepanelen en een nieuwe omvormer werden aangeschaft om de apparatuur weer operationeel te krijgen. Een extra bescherming  is toegevoegd.


Internaat

Naar analogie met de Peul zijn er in Mali meer kinderen die na hun lagere middelbare cyclus niet meer verder studeren omdat de mogelijkheden ontbreken.  Vooral meisjes stoppen na de lagere cyclus omdat de ouders de middelen niet hebben .  Om de meisjes toch de kans te geven verder te studeren ontstond het initiatief om een internaat op te richten in Bandiagara waar tot 24 meisjes kunnen logeren (6 kamers met 4 slaapplaatsen).  De meisjes zullen gerekruteerd worden in de rond Bandiagara afgelegen dorpen.  De ouders zullen 50% van de kosten dragen en de FVST zal de andere 50% (ongeveer 1 000 euro/jaar) voor zijn rekening nemen.  Zo hopen we op termijn 24 kinderen en jong volwassenen de mogelijkheid te geven verder te studeren. Klik hier voor meer informatie over het Internaat project (Frans)

 

Danibombo

Het klaslokaal in Danibombo is afgewerkt en in gebruik genomen.  59 kinderen zullen gebruik maken van dit lokaal.  Jammer genoeg zijn er geen nieuwe leerlingen in het school ingeschreven, omdat er geen extra leraar beschikbaar was.  Daarom wordt het nieuwe klaslokaal nu gebruikt voor het 3de en 4de leerjaar.  De FVST heeft duidelijk gemaakt dat er een engagement vanuit Danibombo moet komen om kinderen te rekruteren voor het eerste leerjaar.   We zullen dit op de voet opvolgen.


Rotary Rennes

De lagere school in Tougoumé werd in 1995  (1e deel) en 2001 ( 2e deel) door o.a. de Rotary van Rennes gebouwd.   Jongeren uit Rennes gingen naar Tougoumé om mee te helpen met de bouw van de school en het dispensarium.  Dit uitwisselingsproject maakte grote indruk op de jongeren.  In 2001 werd er een film gemaakt van de reis die de jongeren                        Klik op de foto's om te vergroten

gemaakt hadden.  Deze film geeft een zéér goed beeld van het dagelijks

we leven in Tougoumé.

Klik hier om de film te bekijken (Frans). 


In februari 2017 is een nieuw opvolgingsbezoek gepland.

Dan neemt Eddy de volgende lading van 15 laptops mee voor de computerklas.


Copyright © All Rights Reserved