201602

Februari 2016


Bezoek Eddy

Het bezoek van Eddy aan de school in Tougoumé ging gepaard met een warme ontvangst  door de  notabelen van het dorp.  Hiermee wilden de inwoners van Tougoumé nogmaals hun dank uitdrukken voor wat samen met onze organisatie de afgelopen 5 jaar is gerealiseerd.  Eddy van zijn kant bedankte de dorpsraad voor de goede samenwerking en benadrukte dat ze van hun zijde sterk gemotiveerd moeten blijven om hun kinderen naar school te sturen, en als het kan tot in het 9e leerjaar, om aldus dit project ook in de toekomst te laten slagen.


Op de school kon Eddy vaststellen dat alles goed georganiseerd verloopt.   Het is een hart onder de riem als je kan vaststellen dat de investeringen uit het verleden zich vertalen in een goed functionerende school. 


Eddy bracht 10 gedoneerde  laptops mee zodat de computerklas kon worden geïnstalleerd. Ook dit was groot nieuws in een dorp waar tot op heden quasi geen elektriciteit beschikbaar is.  Leraars en de leerlingen van de hogere graad kregen hun eerste lessen in computer gebruik.  Een printer en groot lesscherm vervolledigen de computerklas.  Voortaan worden 2 computerlessen per week gegeven. Heel deze installatie draait op nieuw geïnstalleerde zonnepanelen en batterijen.  Hierdoor wordt naast het educatieve ook het ecologische aspect benadrukt.       Bekijk hier de foto’s van Eddy’s  bezoek


De groentetuin


De tuin bereikt zijn maximale oppervlakte.  Bijna een hectare wordt nu gebruikt voor het kweken van tomaten, uien, papaya’s, kolen, ….. 


Een deel van deze groenten en fruit komt in de schoolkantine terecht.  Wat overblijft wordt verkocht.  Nauwgezet wordt genoteerd wat verkocht wordt en wat de prijs hiervoor was.  De opbrengst wordt weer in de school geïnvesteerd.


Sinds de ingebruikname van de watertoren is er in totaal 5900 m³ water opgepompt voor het bevloeien van de tuin,  het koken en de hygiëne.   Nauwgezet wordt het verbruik geregistreerd om verspilling tegen te gaan.         


Klik op een foto om hem te vergroten

Volgende projecten


Het bezoek aan de school heeft ons duidelijk gemaakt dat we een aardige weg afgelegd hebben.  We mogen echter niet op onze lauweren gaan rusten.  Er zijn nog zaken voor verbetering vatbaar. 


Zo gaan we nu 5 extra leraarsverblijven annex 1 gezamenlijk toilet op het schoolterrein plaatsen zodat het volledige lerarenkorps, dat uit alle hoeken van het land komt, samen kan wonen;  we werken 4 extra schooltoiletten af zodra de stenen gekapt zijn, we plaatsen een beschermingsschot tegen de weerelementen rond de batterijeninstallatie voor licht en computers.


Ten slotte onderzoeken we de mogelijkheid om een tweede school te starten in het op 12km gelegen Danibombo, waar al 2 leerjaren zijn maar geen infrastructuur.  Daar zitten nu een 60 tal kinderen die wegens de te grote afstand niet meer naar de school in Tougoumé kwamen. Later meer hierover.
Copyright © All Rights Reserved