201512

December 2015


Record aantal leerlingen starten het nieuwe leerjaar

Begin oktober startte het schooljaar in Tougoumé. Wederom hadden we een recordaantal leerlingen die zich inschreven op de school.  We hebben meer dan 400 leerlingen op de school waarvan 217 meisjes en 187 jongens.  Het leraarskorps is meegegroeid met het aantal leerlingen. Momenteel hebben we 9 leraars en een directeur voor de 9 leerjaren.  Zij staan in voor het dagelijks onderwijs van de kinderen.

 

9de Leerjaar, nieuwe toiletten en het nieuwe magazijn in gebruik

Na de ingebruikname van het klaslokaal voor het 9de jaar hebben we een volwaardige “Ecole complet”, die de kinderen de kans geeft aansluitend les te volgen in het hoger middelbaar in een lyceum.   Zopas werden verder de nieuwe toiletten in gebruik genomen, en de oude gerenoveerd.  Hierdoor zijn de hygiënische omstandigheden gevoelig verbeterd.  Dit laatste was een belangrijk item omdat slechte hygiënische omstandigheden een broeihaard zijn voor allerlei ziektes waaronder diarree. Voor ons in het Noorden is diarree een banale ziekte maar in Mali is diarree nog steeds een levensbedreigende ziekte bij jonge kinderen.  Dank iedereen die bij heeft gedragen aan de financiering van de toiletten.

Tenslotte is ook het nieuwe voedselmagazijn operationeel, waarin voortaan  de gierst en de ander geteelde gewassen opgeslagen worden, veilig en vrij van ongedierte.


De tuin draait op volle toeren

De tuin draait op volle toeren.  Meer dan 500 kg uien zijn geoogst waarvan 100 kg gebruikt zijn in de kantine en 100 kg als zaaigoed dient voor volgend jaar.  De rest werd op de markt verkocht en diende als (deel)financiering  van de kantine.  Alle geteelde tomaten en een 50-tal kolen werden in de kantine gebruikt bij de bereiding van het eten voor de kinderen.  De aardappels hebben het echter niet gehaald. Parasieten en ziektes hebben ervoor de gezorgd dat de oogst mislukt is.  Niettegenstaande deze tegenslag is de opbrengst van de tuin gevoelig gestegen en verwachten we met de werking van de watertoren een nog grotere opbrengst het volgende jaar.


Het volgende project staat in de steigers

Nu de school langzamerhand zijn maximum capaciteit bereikt en de tuin goed begint te draaien maken we ons op voor ons volgend project:  een computerklas.  Hiermee willen we de leraars de mogelijkheid geven hun lessen beter voor te bereiden en de kinderen toegang geven tot die informatica die ook ginder steeds belangrijker wordt.  Dit zal de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en de kansen van de kinderen op de arbeidsmarkt verhogen.
De nieuwe Toiletten
Het nieuwe Magazijn

Copyright © All Rights Reserved