201307

Rijst is ingezaaid

Het rijstveld dat door de gemeenschap ter beschikking is gesteld voor de   noodzakelijke voeding op school wordt na de eerste grote regenval ingezaaid.  Dammen zullen het water vasthouden om op de velden te houden.

Deze rijst zal de eerste bijdrage zijn van de gemeenschap aan de school.  Het feit dat de dorpsgemeenschap zich hier achter zet geeft aan dat de lokale gemeenschap groot belang hecht aan onderwijs voor alle kinderen.  Een eerste stap naar zelfredzaamheid.

 

Schoolfeest

Net zoals hier wordt in Tougoumé het einde van het schooljaar gevierd met een schoolfeest.  De festiviteiten zullen gepaard gaan met een feestmaaltijd bestaande uit rijst met schapenvlees, een naar Malinese normen rijke maaltijd.

Met dit feest wordt niet enkel het einde van het schooljaar gevierd maar ook de vooruitgang van het project.  Na bijna drie jaar staat er een stevige structuur op poten en groeit de school exponentieel.  Binnen twee jaar willen we jaarlijks 500 kinderen ondersteunen in hun recht op onderwijs. De ondersteuning en enthousiasme van leraars, dorp, gemeenschap en niet in het minst van onze directeur Augustin Togo stimuleren ons als organisatie om dit project verder uit te bouwen.

                                             

Juli 2013


Meer dan 100 miljoen kinderen gaan niet naar school kopt Belga


In een persbericht van Belga pleit Unicef voor onderwijs aan alle kinderen op de wereld.  Unicef onderstreept het belang van onderwijs als een eerste stap om uit de armoede te geraken. In dit licht past het schoolproject Tougoumé perfect bij de doelstellingen die Unicef neerlegt.  Hoewel ons project kleinschalig gestart is zullen straks 500 kinderen kunnen genieten daar waar elke kind recht op zou moeten hebben:  Onderwijs.

 

Waterput loopt vast op 11 meter

Succes is nooit gegarandeerd en geregeld lopen we tegen obstakels aan.  Bij het graven van de waterput stoten we op een diepte van 11 meter op een rotspartij.  Deze beslaat de helft van de put (de rest is aarde).  Om hier doorheen te geraken zullen we dynamiet moeten inzetten.  Hier is echter een vergunning voor nodig en dat kost tijd.   Als er binnen de komende twee weken geen vergunning wordt afgeleverd zullen de werken noodgedwongen stil gelegd worden tot januari. Het regenseizoen begint immers en dan zal het onmogelijk worden om het diepste punt van de put te bepalen.  Dit punt is nodig om ook in de droogste periodes water te kunnen garanderen.

 

Het klaslokaal is bijna klaar

Het klaslokaal is bijna klaar.  De komende dagen worden de dakplaten gelegd.  Het meubilair is reeds aanwezig.  Het is belangrijk dat het dak afgewerkt wordt voor het regenseizoen begint.  Vrachtwagens die dan materiaal komen brengen kunnen dan Tougoumé niet meer bereiken vanwege onberijdbare paden.  Alles moet onder dak staan voor de eerste regen valt.  Het ziet ernaar uit dat het zevende leerjaar in oktober zal kunnen aanvangen in een gloednieuw klaslokaal.

 
Copyright © All Rights Reserved